Медвинська громада
с.Медвин, Білоцерківський район, Київська область
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?

Дата: 05.09.2022 13:20
Кількість переглядів: 32


Наступив час збирання грибів.
Але війна в Україні внесла
серйозні корективи в наше життя,
тому вирушати в ліс
категорично заборонено! 
При правильному виборі,
зберіганні та приготуванні гриби
корисні.
Чим вони корисні?
За харчовою цінністю гриби не
поступаються м'ясу, овочам і
фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки
(сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти,
антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк,
залізо, кальцій, йод.
Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні - це
робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби
користуються популярністю і у вегетаріанців.
Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести
до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та
сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила,
які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.
 Застерігаємо!
-Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях,
спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
-Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
-Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не
виглядали.
-Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,
колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при
можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно.
-Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є
потовщення -“бульба”- оточене оболонкою.
-Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
-Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
-Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого
кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в
вони не завжди відповідають дійсності.
-Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте.
Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно
промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється
трупна отрута.
При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після
чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування
грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже
важке захворювання – ботулізм.
Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у
шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та
викликає бурхливе отруєння.
 Основні причини отруєнь:

 - вживання отруйних грибів;
 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;
 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі
гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене
потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення,
проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
Перша допомога у разі отруєння грибами
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це
допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та
кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх
дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне
лікування.
Запам’ятайте:
1. Грибні страви можуть з'являтися на вашому столі не частіше 1-2 разів на
місяць.
2. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних
жінок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви створення Бранепільської філії опорного закладуосвіти?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь