12 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.
12 травня 2025 року Міжнародний день здоров’я рослин відзначається під гаслом: «Здорові рослини – здорове майбутнє».
Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції, що перевищують 220 мільярдів доларів США щорічно.
Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників.
Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.
Широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки.
Найважливішою складовою частиною продовольчої безпеки є фітосанітарна безпека, спрямована на захист території від ризиків, пов’язаних з проникненням і акліматизацією карантинних організмів, а також захист рослин від поширених шкідників, хвороб та бур'янів.
З метою виконання фітосанітарних вимог України у міжнародній торгівлі експорт рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання походженням з України на вимогу країн партнерів проводиться з місць виробництва або виробничих ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів.
Здорові рослини мають важливе значення для продовольчої безпеки, оскільки вони забезпечують необхідні поживні речовини для споживання людиною та годівлі тварин. Вони також сприяють виробництву біопалива, ліків та інших основних продуктів.
День здоров’я рослин нагадує про необхідність збереження та захисту рослинного світу для майбутніх поколінь.
Дмитро ОКОЛОТ, головний спеціаліст відділу
фітотосанітарної діагностики управління контролю в сферах
насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.