Медвинська громада
с.Медвин, Білоцерківський район, Київська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНДІЙСЬКА САЖКА ПШЕНИЦІ (TILLETIA INDICA MIRTA)

Дата: 20.07.2021 16:21
Кількість переглядів: 1515

Індійська сажка пшениці (Tilletia indica Mirta) - одна з небезпечних захворювань пшениці. Хвороба вперше була зареєстрована в Індії в 1930 році. В даний час поширена в країнах Азії, Афганістані, Іраку, Непалі, Пакистані, а також в США і Мексиці.

У країнах СНД хвороба не зареєстрована, проте не раз реєструвалася в імпортних вантажах. До зони акліматизації індійської сажки можна віднести практично всю територію України.                     

Шкодочинність хвороби полягає у зниженні продуктивності заражених рослин пшениці,жита  та інших злакових  культур на 10-30%.  При сильному пошкодженні насіння погіршується товарні, хлібопекарські, біохімічні якості зерна (борошно темніє, зерно має характерний запах гнилої риби, зменшується вміст лізину, цукру, крохмалю, тіаміну та інших речовин).

Збудник хвороби — гриб Neovossia indica Mund (синонім Tilletia indica Mirta). Теліоспори його еліптичні або кулясті, 18-40 мкм у діаметрі, мають темно-, червонувато-коричневу, непрозору сітчасту оболонку із хвостоподібним придатком. Теліоспори зразу не проростають, а потребують періоду спокою. Вони проростають при температурі 15-25°С, утворюючи товсту базидію, яка має багато (32-128) подовжених, трохи зігнутих базидіоспор або ниткоподібний проміцелій (довжиною 10-200 мкм). На поверхні проміцелію формується велика кількість одно-, двоклітинних споридій. Іноді з первинних споридій утворюються вторинні одноклітинні споридії. Від споридій і базидіоспор відбувається ураження рослин під час цвітіння. Дифузного поширення грибниці у рослинах не виявлено. Джерелом інфекції індійської сажки можуть бути засмічені теліоспорами ґрунт або насіння.

Хвороба належить до захворювань, що важко викорінюється. Спори гриба зберігаються у ґрунті тривалий час (2-4 роки і більше).

 

ФІтосанітарні заходи до індійської сажки пшениці (Tilletia indica Mirta) :

1). Забороняється ввезення насіння із заражених районів країн, де зареєсровано T. Indica;

2). Дотримання сівозміни (зернові повертати на попереднє місце через 4 – 5 років);

3) Обов’язковим є протруєння насіннєвого матеріалу;

3). Збалансоване внесення мінеральних добрив;

4). Знищення рослинних рештків;

5)  Для вчасного виявлення хвороби потрібно обстежувати посіви у період достигання та при обмолоті

    зернових культур.

В  2021 році державними фітосанітарними інспекторами проведено обстеження на виявлення сажкових хвороб  пшениці     Tilletia controversa Kuehn , Tilletia indica Mitra, Tilletia laevis , Tilletia tritici   на площі  1071 га           в  господарствах       ТОВ «ВІТАЛ-АГРО»,   ТОВ «БОГУСЛАВКА-АГРО»,    ТОВ « ТАС  АГРО  ЦЕНТР»,                             ПОСП «ІВАНІВСЬКЕ». За результати  фітосанітарних  експертиз  виданих   ДУ « Центральна  фітосанітарна лабораторія»  карантинних  сажкових  хвороб  не виявлено.

 

 

головний спеціаліст відділу карантину рослин

управління фітосанітарної безпеки 

та фітосанітарних заходів на кордоні

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                      Дмитро  ОКОЛОТ

 

Фото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь