ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ХОЛЕРИ ТА ІНШИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
За останнім оприлюдненим звітом Європейського Центру контролю та профілактики хвороб ECDC, який щомісяця відстежує спалахи холери, з 1 січня 2025 року по 2 травня у світі зареєстровано 111 359 випадків холери, з яких 1 562 — летальні. Зокрема, випадки холери продовжують реєструватися в Африці, Азії та на Близькому Сході. У 2025 році в Європі вже зафіксували 7 випадків холери. Усі вони були пов’язані з уживанням «святої» води, привезеної з Ефіопії.
Й хоча ризик зараження холерою для людей, які відвідують ці країни, оцінюють як низький, завезення випадків холери до інших країн світу не виключають. Тому система реагування і моніторингу, яка діє в Україні, враховує і ймовірні транскордонні загрози.
За даними Білоцерківської районної філії ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ», епідемічний нагляд за холерою триває безперервно. Сезон посиленого спостереження триватиме з 1 червня до 1 жовтня. Під час сезону в 2025 році проводитиметься дослідження зразків довкілля, зокрема стічної води, води з відкритих водойм, водопровідної води у стаціонарних точках, визначених на основі епідеміологічного обгрунтування. Обстежуються хворі із тяжкими формами ГКІ.
Випадки холери в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007, 2011 роках.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Будьте уважними до свого здоров’я та дотримуйтеся рекомендацій для запобігання інфекційним захворюванням.