Медвинська громада
с.Медвин, Білоцерківський район, Київська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому необхідно позбутись МАРКЕРІВ ЧУЖОЇ КУЛЬТУРИ ТА ІСТОРІЇ та які наслідки змін?

Дата: 08.03.2023 17:33
Кількість переглядів: 98

Чому необхідно позбутись МАРКЕРІВ ЧУЖОЇ КУЛЬТУРИ ТА ІСТОРІЇ та які наслідки змін?

Які наслідки для населення (чи необхідно змінювати документи)?

Процес перейменування (процедура відповідно до законодавства)

Щодо перейменування вулиці Першотравнева.


 

Чому необхідно позбутись МАРКЕРІВ ЧУЖОЇ КУЛЬТУРИ ТА ІСТОРІЇ та які наслідки змін?

 

В зв’язку з чим було розпочато процес перейменування вулиць?

З початку нападу росії та повномасштабної війни з агресором особливо гостро постало питання декомунізації та дерусифікації в громадах.

Одним із актуальних та дієвих методів боротьби з російською агресією та рештками радянської ідеології є засудження усього комуністичного, радянського, в тому числі маркерів чужої культури та історії.

Пройшло 7 років з часу прийняття Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони їхньої символіки» (з 21.05.2015 року). А у нашій громаді все ще досі залишаються вулиці з «російською історією». Хоча у нас своя історична пам‘ять, своя культура, своя ідентичність, і нічого російсько-радянського не повинно бути.

Відповідно до рішення виконавчого комітету від 20.10.22 року було створено робочу групу з перейменування вулиць, провулків та демонтажу елементів символіки, затверджено Положення про роботу, та надано доручення провести збір пропозицій від жителів громади щодо переліку топонімів та нових найменувань вулиць та провулків.

Такі процеси зараз відбуваються в усіх громадах України.

26.10.22 року відбулось перше засідання робочої групи. Було визначено перелік вулиць та провулків, які підлягають перейменуванню (про результати даного засідання повідомлялось раніше). Робоча група керувалась різними критеріями, зокрема: історія походження назви, її приуроченість, а якщо йшлось про особистість - то бралися до уваги її прижиттєві принципи, ставлення до України та особистий внесок у розвиток. Запропоновано також перейменувати вулиці і провулки громади у випадкові, якщо немає достеменної інформації про особу, на честь якої названа вулиця, або невідомо, за які заслуги було присвоєне прізвище персоналії, а також, які пропагують комуністичну ідеологію чи радянські міфи. Враховували також рекомендації Українського інституту національної пам‘яті та Міністерства культури та інформаційної політики України.
НАЗАД

 

Які наслідки для населення (чи необхідно змінювати документи)?

У разі перейменування вулиці документи змінювати не потрібно. Адже нова назва не є зміною місця проживання.

Перейменування не створює жодних побутових проблем, ніхто не повинен одразу йти до ЦНАПу, щоб зробити відмітку про нову адресу. Перереєстрація може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли у особи виникає потреба».

Окрім того, документи, які засвідчують право власності на нерухомість, лишаються також чинними у разі зміни назви вулиці, на якій вони розташовані. Такі документи змінюють лише за необхідності (наприклад, для купівлі-продажу чи дарування нерухомості).

Таким чином, якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нову особу, вже вкажуть нову назву. На вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься.
НАЗАД

 

 Процес перейменування (процедура відповідно до законодавства)

Перейменування вулиць - це складна і довготривала процедура, яка насамперед включає збір пропозицій, проведення громадських слухань та обговорень.

На першому етапі (після затвердження виконавчим комітетом рішення «Про проведення громадського обговорення та громадських слухань щодо перейменування») громаді буде запропоновано перелік вулиць, які підлягають перейменуванню та здійснено збір пропозицій від мешканців щодо нових топонімів. Усі запропоновані назви будуть розглянуті на відкритому засіданні робочої групи.

На другому етапі, після розгляду та аналізу поданих пропозицій, відбудеться електронне голосування. Тобто, за результатами опрацювання пропозицій, буде підготовлено перелік назв вулиць та провулків, та варіантів назв, які після затвердження на Робочій групі, буде винесено на голосування.

Узагальнення та оприлюднення результатів громадського обговорення буде здійснено на сайті Медвинської сільської ради після їх затвердження на засіданні Робочої групи.

Далі, ці назви будуть включені до проекту рішення Медвинської сільської ради, і дане питання буде винесено на розгляд та затвердження депутатами Медвинської сільської ради.
НАЗАД

Щодо перейменування вулиці Першотравнева.

Вулиця Першотравнева в селі Медвин перейменована в радянські часи (70-ті роки) з вулиць Собкової та Кущі. Тоді Першотравневими примусово називали вулиці по всій Україні на честь Дня міжнародної солідарності трудящих. Свято 1 травня стало культовим в Україні після поневолення більшовиками. Щоб змістити увагу з Великодня, фактично, створили його замінник, який ще називають російським словом «майовка» (з 2-ма вихідними днями). Тобто це було базовим, офіційним, показово-демонстративним і саме ідеологічним святом радянського союзу. І це є МАРКЕР ЧУЖОЇ КУЛЬТУРИ ТА ІСТОРІЇ!

Після краху СРСР свято було перейменовано в День весни та праці, а в Україні був розроблений законопроєкт, який пропонує скасувати ряд застарілих комуністичних свят, котрі втратили свій сенс, або позбавити їх статусу державних, тобто вони будуть звичайними робочими днями. Цікаво, що в ООН цей день ніяк не відзначається, однак святкується в 54 країнах світу, проте в більшості з них ці дні не є вихідними.

«Медвинська сільська рада звернулася з запитом до Інституту української археографії та джерелознавства М. С. Грушевського НАН України за інформацією щодо трактування походження назви вулиці Першотравнева, значення свята 1 травня та доцільності її перейменування.
Надаємо відповідь для ознайомлення.»

 

Нехай інші міста та села будуть нам прикладом.

Так, на сьогодні вулицю Першотравневу перейменовано в:

Місті Хмельницький - на Заріччя,

Селі Черепівка - Травнева,

Селі Богданівці - Травнева,

Місті Вишневе - на Марії Приймаченко

Селі Крюківщина - на Барвінкову,

Селі Яревище - на Вишневу,

Селі Глухи - на Травневу

Селі Менчичі – на Травневу та ін.
НАЗАД

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь